Köşk sürecinde yoğun trafik

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili görüş alma sürecini hızlandırdı. Türk-İş heyetini kabul eden Erdoğan, hemen ardından AKP'li bir grup milletvekiliyle bir araya gelerek hem nabız yokladı hem de "Kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istersiniz" sorusunun da yer aldığı form dağıttı. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, adaylığın Erdoğan'ın gönlünden geçtiğini, ancak şartlar müsait olmadığı için ifade edemediğini söyledi. Kılıç, Erdoğan'ın DİSK'le görüşmeyeceğini vurguladığını da söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte partisinin adayını belirlemek üzere görüşme trafiğini artıran Erdoğan dün, önce Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, işçi sorunlarının görüşülmesinin ardından Türk-İş heyetine, Köşk süreciyle ilgili partisi ve sivil toplumdan görüş alma kararını, konuya dair genel tutumu ve partisiyle kendisinin 'anayasal sürece uygun bir seçim' yaklaşımını anlatarak, "Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Konfederasyonun yaklaşımını anlatan Kılıç'sa seçimin krize dönüşmemesi vurgusu yaparak, 'Sürecin uzlaşmayla götürülmesi' mesajını verdi.

'İsim zikretmedik'

Kılıç görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Anayasa'nın temel niteliklerinin korunması ve güçlendirilmesi, diyaloğun elden bırakılmadan, kriz ve istikrarı bozmayacak ölçüler içerisinde, mutlaka bu sürecin tamamlanması doğrultusundaki genel temenni ve düşüncelerimizi ifade ettik" dedi. Şahıslar üzerinde herhangi bir yorumda bulunmadıklarını kaydeden Kılıç, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasına nasıl bakarsınız?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Şahıslar üzerinde herhangi bir isim zikretmediler; isimler üzerinde herhangi bir düşünce ortaya çıkmadığı için biz de herhangi bir düşüncemizi söylemedik, Başbakan'ın aday olup olmadığını tam manasıyla hissedemedik. Ama, şunu anladım; kendisi 'Milletvekilleri ve sivil toplum örgütleriyle yapacağım eğilimler sonrasında alacağım intibaa göre parlamento içinde isim üzerinde durmadan meseleyi kotarma yolunu arayacağını" ifade ettiler."

'Köşk gönlünden akıyor'

Kılıç'ın görüşmeden sonra kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede görüşmeden çıkardığı izlenimi, "Bana göre cumhurbaşkanlığı Erdoğan'ın gönlünden akıyor, arzu ediyor. Ancak, şartlar müsaade etmediği için ifade edemiyor. Anladığım kadarıyla sivil toplum örgütlerinin nabzını yoklayarak karar verecek" dediği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Türk-İş Başkanı Kılıç'a, bundan sonra görüşeceği sivil toplum örgütleri arasında TÜSİAD, TOBB ve HAK-İŞ'in olduğunu söyledi. Erdoğan'ın DİSK'le görüşmeyeceğini söylediği ancak bunun gerekçesiyle ilgili görüş belirtmediği öğrenildi.

Erdoğan, Türk-İş heyetinin ardından daha önce "Gelecek hafta görüşmeye başlayacağım" dediği partisinin bazı milletvekilleriyle bir araya geldi. Erdoğan, form dağıtarak milletvekillerine "Kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istersiniz?" diye sordu. Erdoğan daha önce de partisinin il, kadın, gençlik kolları başkanları ve belediye başkanlarından da anket sorularıyla görüş almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber